maanantai 2. heinäkuuta 2018

Järki vastaan tunteet

Vanhan talon ostamisessa piilee aina omat riskinsä. Me tiesimme, että jotain tehtävää talolla tulisi olemaan. Talo on ollut tyhjillään jonkin aikaa. Kammarin lattialankut ovat toisesta päästä hieman vajonneet. Mutta se ei meidän ostopäätöstä hetkauttanut, koska tiesimme, että sille voi tehdä jotain.



Talo itsessään on hieno ja piha on aivan ihana! Pihassa aika pysähtyy. Puiden lehdet havisee. Kesällä käki kukkuu ja pääskyt lentelee ja illalla pöllä alkaa huhuilunsa. Niin siis mikä pöllä? :D Anteeksi kirjoitusvirheeni. Pöllö siis.. Aamukasteen aikaan tai iltamyöhään saattaisi voida nähdä hirvet pellolla syömässä. Voisin nähdä ne, kun tiskaan ja katson ikkunasta ulos. Kurki pyrähtää lentoon pellolta ja joutsenet lentävät talon ohitse.   Voisiko sanoa, että tunteet ohjasi tätä kauppaa enemmän? 

Maalla et pärjää ilman kumisaappaita!


Olen tehnyt tutkimustyötä. Lainannut kirjastosta Panu Kailan Talotohtori-kirjan ja muitakin remonttikirjoja. Katsoin Perinnemestarin dvd:n. Olen liittynyt Facebookin vanhojen talojen ryhmiin. Sieltä lueskelin ja etsin muita samassa tilanteessa olevien remppakuulumisia.

Vaikka ehkä joskus mahan pohjassa tuntui möykky, silti sitä ajatteli, että kaikki on korjattavissa. Rohkeasti vain lähdettiin yksi asia kerrallaan selvittämään asiaa. Ja nyt ollaan jo saatu sähköt toimimaan talolla, vedet virtaamaan, kellari siivottua, kylpyhuone purettua, kellariin menevä oviaukko purettua jne.

Olen tehnyt talon sisällä jo ensimmäisen hiirihavainnon. Miten suloinen eläin hiiri onkaan, mutta miksi se saa aina minussa aikaan kirkumisrefleksin? Enhän kirkaise edes hämähäkin nähdessäni! Niille pitää keksiä jotain!! Ehkä ne siitä häipyvät, kun asetumme taloksi. Toivottavasti! Mutta sen yhden kerran jälkeen en enää hiirtä ole siellä nähnyt. Mutta entäs ne käärmeet sitten? Niitä nyt tietenkin on peltoisella seudulla ja siellä missä on myös hiiriä ja myyriä. Niiden kanssa on vain opittava elämään..Elelin jo lapsena seudulla, jossa niitä majaili.

Mikäs se siellä mennä matelee? Arvatkaa vaan kumpi meistä huusi enemmän kohtaamisessamme. Minä vai "hän"?
Tila on kaukana asutuksesta. Siellä voi kaikessa rauhassa ottaa aurinkoa. Eikä tarvitse säikähtää, jos pitää vähän enemmän ääntä. Tai itseasiassa säikähdin jo! Mutta karhut siellä vain metsässä kuulevat. 

Navetan ikkuna on rikki. Samoin sen katosta on hieman vesi päässyt sisään. Mutta sekin on korjattavissa. Siellä oleva pihasauna pitää laittaa kuntoon. Suurin helpotus on, että talon katto on kunnossa! Ja piippukin on pellitetty. Leivinuunissa on pieni murtuma, mutta sekin on korjattavissa. Heti kun nuohooja on käynyt talollamme, voidaan testata tulisijojen kunto. 

Entä se tavaran paljous! Sitä on kertynyt nurkkiin, mutta onneksi on navetta, jonne niitä voi viedä väliaikaissäilytykseen ja sieltä ohjata uudelleensijoituspaikkoihinsa. Siinä muutama raadollisuus, joita vanhoissa taloissa voi olla.

Vanhan talon lattiat narisee. Patinoituneet pinnat. Kuka niistä ei voisi olla tykkäämättä? Aika paljon ihmisten asumisoloihin vaikuttaa se, mihin ihmiset ovat tottuneet tai mitä ihmiset talolta haluavat. Jotkut haluaa modernia ja vimpan päälle suorassa olevat seinät sekä luksusta. Jotkut eivät ymmärrä vanhojen tiskikaappien säilyttämistä ja miksi sellaiset oikein pitäisi säästää. Ja kun ei ole paljon kaappitilaa. Sillä sitähän vanhoissa taloissa ei paljon ole! Eikä myöskään pistorasioita tarpeeksi. Mutta ei se haittaa. Kaikelle voi tehdä jotain. Mutta mielestäni mitä rosoisempi ja kuluneempi esimerkiksi jonkun huonekalun pinta on, sen parempi. Siivouksen aikana vanha talo vain näyttää ominaisuutensa. Vanhat listat keräävät likaa. Eikä niistä saa sitä pois, vaikka kuinka siivoat. Mutta ainahan voi remontoida, maalata, tuunata jne.

Mitenkä kummassa tuo pieni reppana on tuonne joutunut? Pitäisikö tämän blogin nimi sittenkin olla sisilisko ikkunalla?


Meillä on ollut tuolla talolla nyt muutama sellainen "äitiä ikävä" -tilanne. Purkaessa on tullut tenkkapoita matkaan. Mutta niistä ollaan selvitty. Jotkut talolla olevat viritelmät ja tehdyt remontit ovat saaneet ihmettelemään ja surkuttelemaan. Ollaan päätetty olla panikoimatta ja rohkeasti vaan edetty purkamisessa. Ja lopputulema on ollut sitten kuitenkin helpottava ja mieluisa. Että eihän tässä mitään hätää olekaan!

Vanhoissa taloissa kun ei koskaan tiedä, kuinka se on pidetty, voisiko siellä olla hometta. Vähän sellainen jännittävä tunne kulkee koko ajan mukana. Kerrankin kun alettiin purkaa kellariin menevän oviaukon seiniä, oli tunne, että ei tästä mitään tule. Ja että laitetaanko hanskat tiskiin ja talo myyntiin. (No ei nyt sentäs..) Olin pessyt ikkunoita ja viimein pääsin keittiön ikkunaa pesemään sillä aikaa kun isäntä purki tiloja. Tuli haikea ja surullinen olo, että mitäs jos tästä ei tulekaan mitään. Ja että kannattaako tässä näitä ikkunoita edes alkaa pesemään. En oikein osannut iloita talosta silloin. Sanoin vanhemmalle pojallenikin että tässä minä nyt pesen ikkunaa enkä osaa olla iloinen tästä kaikesta. Kauhea möykky kurkussa ja mahan pohjassa. Mutta tänään taas tämänpäiväinen urakka ja pesuhuoneen purkaminen valoi uskoa. Ja kun saatiin kellari tyhjennettyä kaikesta orgaanisesta ja saatiin tilat tuulettumaan. Tänään voi hyvillä mielin mennä nukkumaan! Ei tarvitse illalla selailla Talotohtori-kirjaa eikä Facebookin Pelastetaan vanhat talot -ryhmän julkaisuja, että mitäs sitä voisi tehhä. Nuo Facebookin ryhmät on kyllä hyödyllisiä! Vaikkakin siellä monesti sitä hometta ja kreosoottia hysterisoidaan!

Mutta tulihan sitä viikonloppuna taas tehtyä kaikkia kivoja tuunailujakin mökillä. Niistä voisin kirjoitella lisää. By the way, saatiin viimein wc-pytty talolle. Sehän tuntuu jo luksukselta!

Muuttokuorma on taas saapunut!








4 kommenttia:

  1. Tosi mukavia juttuja ja tunteita, näin se vaan on, että talo vie mennessään ja opettaa samalla paljon. Tunteet menevät vuoristorataa ja epätoivo vaihtuu hetkessä iloon. Uskon, että kaikki oleellinen ja tarvittava on talossanne kunnossa tai kunnostettavissa ja onnea on se , että olette molemmat kovia tekijöitä ja osaajia! Jo rintamamiestalo on opettanut teitä paljon, tuunaaminen on hanskassa.
    Tuo hiirijahti kuuluu asiaan, vaikka se äänihuulia aluksi testaakin:) Alkuvuodet omassa maalaistalossamme jahdattiin hiiriä, lähinnä syksyisin saattoi joku eksyä sisään. Pyydyksiä viritellään edelleen syksyllä, mutta tooosi harvoin enää eksyvät sisään. Onneksemme naapurissa on kissa, joka tykkää asustella paljon meidän talojen alla!
    Panu Kailan kirja on tuttu ja suosittelenkin teille päivän lomaa Loviisan Wanhat Talot- tapahtumaan. Panu Kaila luennoi siellä (upealla terassilla), hänelle voi esittää kysymyksiä oman talon ongelmista tai mistä tahansa, tai vain kuunnella, mitä muut kyselevät.
    Loviisassa on niin monta vanhaa kotia esillä, siis avoimet ovet kaksi päivää, että vanhan kunnostus kohoaa sfääreihin sen käynnin jälkeen. Jos mummi hoitaa pikku-J:tä , niin suosittelen teille kahdestaan tuota lomapäivää!!! Loviisassa on myös ennen joulua avoimet ovat, mutta kesätapahtuma on vaan niin paljon helpompaa. Niin ja kirpputorit oheisohjelmana ovat parhaat, missä olen koskaan ollut! Olemme käyneet siellä muutaman kerran ja taas olisi tarkoitus lähteä ihastelemaan toisten ahkeruutta. Mukavia hetkiä ihanaan kesäkotiinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Tekemällä oppii ja talo tosiaan opettaa. Syksyisin täällä rintamamiestalomme kellarissa vierailee satunnaisia hiirivieraita, mutta tänne ylös sisätiloihin ne eivät ole koskaan päässeet. Täällä mökillä vierailee myös jonkun kaukaisen naapurin kissa, viettäen aikaa talon alla. Nyt tosin sitä ei ole näkynyt kahteen viikonloppuun. Ilmeisesti kiireinen toisaalla. ;) Olen ihaillut ja huokaillut Loviisan Wanhoja Taloja lehdistä ja netissä. Varmasti mukava ja mielenkiintoinen tapahtuma! Ja sieltä varmaan saa monia hyviä ideoita ja vinkkejä omaankin talon ja sisustuksen laittoon! Täytyypä jossain vaiheessa toteuttaa pieni reissu sinne. Kiitos! Idearikasta vierailua Loviisaan teille!

      Poista
  2. Meidänkin pihalla oli ensimmäisenä kesänä käärme, sen jälkeen ei ole näkynyt. Syksyllä tulee 8 vuotta kun ollaan tässä asuttu. Hiiriä ei ole näkynyt, muuta kuin silloin kun kaksi kissaamme on tuonut niitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se voi olla että siinä vaiheessa kun käärme huomaa reviirilleen tulleet ihmiset, tajuaa kapata kamppeensa ja häipyä. ;) Jostain luin että käärme ei pitäisi etikan hajusta ja tuhkastakin jossain oli puhetta, mutta kovin uutta tuhkaa en uskaltaisi ainakaan näin kuivalla kelillä rajoille levitellä.

      Poista

Kiva kun jätät viestiä! Tarkistan kuitenkin viestit, joten maltathan odottaa, että ne näkyvät kommenttikentässä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...