sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Viikonlopun saldo

Tänä viikonloppuna saatiin paljon aikaiseksi. Kun viime viikonloppuna kävi sähkömies, tänä viikonloppuna oli putkimiehen vuoro, joka korjasi eteisen halki menneen vesiputken sekä vaihtoi porakaivoon vesijohtoputken. Siivoiltiin ja  vietiin taas tavaraa navettaan. 
Avasin kaikki alakerran ikkunat ja annoin olla päivän auki.
Ja niin koko tupa tuulettui.

Isäntä irrotti vessan halki menneen wc-pöntön. 
Täytyy hankkia tilalle uusi.

  Irrotettiin myös takan kyljessä oleva kamiina pois. 


Irrotettiin samalla tämä putki, joka kierrätti savut alakautta takan poskionteloihin. Takan palotiilet näyttää lohkeilleen.  Seuraavaksi talolle täytyy tilata nuohooja ja muurari. Talossa on ollut aikoinaan vanhan mallinen takka, mutta teetetty uusi joskus 80-luvulla. Harmittelen suuresti asiaa, sillä pidän enemmän vanhan tyylisistä takoista. Takan alaosan kivet sijaitsee pihan perällä. Olisi kiva joskus palauttaa taloon alkuperäisen näköinen takka. Se sitten joskus tulevaisuudessa. Katsotaan nyt kuinka tämä takka toimii ja lämmittää. 



Avattiin kellariluukku, joka oli tukittu taimipussilla ja oljilla. Nyt se saa tuulettua kesän. Kellarissa on liikaa kosteutta  ja kellariin menevässä eteisessä  haisee vähän liikaa perunakellarilta. Se on seuraava tärkeä asia, että saadaan sisäilma-asiat kuntoon. Tarkasteltuamme kellaria, ei havaittu mitään kasvustoa kuitenkaan. Mutta tämä kellari on ollut sellainen "möykky ja jännitys mahassa" ja monesti toivoisi jonkun vain tulevan taputtamaan olkapäälle ja kertovan, että kaikki on kunnossa - kyllä se siitä tulee kuntoon. 




Eteisen vesijohtoputki oli haljennut ja vuotanut silloin kun talossa vielä asuttiin. Avattiin lattia, poistettiin villat, avattiin betonivalu ja tarkasteltiin muutenkin lattian alusen kunto. Ei havaittu mitään kasvustoa. Talon väki oli ollut viisas heti vuotoajankohtana ja sulkenut vedet saman tien, kun olivat kuulleet suhinaa eteisessä. Sen jälkeen vettä ei oltu käytetty. Talo on ollut tyhjillään ja kylmillään muutaman vuoden. Tästäkin asiasta voi nyt olla helpottunut, kun saimme varmistuksen lattian tilasta ja käytimme putkimiehen korjaamassa putken.  Tämä asia vaivasi pitkään, ennen kun saatiin lattia avattua. Nyt vielä tuulettelemme ja kuivattelemme lattiaa, ennen kuin laitamme laudat kiinni ja maalaamme lattian. Tietenkin eristykset vaihdetaan hengittävämpiin materiaaleihin.


Vaihdettiin myös 102 metriä vesijohtoputkea porakaivoon, 
koska se näytti haperolta liitosten kohdalta.




Miehet veti johdot suoraksi. Pitkälle pihatielle asti se ylttyikin.
   Ja seuraavaksi kiskoivat, pudottivat ja ohjasivat putken takaisin kaivoon.


Tuulettelin tuvan verhoja. Ne toin pestäväksi kotiin. Kunnes ripustelen ne taas ikkunoihin. Imuroin tuvan ikkunapielet ja samalla tarkastelin ikkunoiden kunnon. Ulkopuolelta maali on hieman rapissut, joten jossain vaiheessa pitää nekin maalata. Seuraavaksi alkaakin sitten ikkunoiden pesu. 


Ettei kaikki olisi niin "tylsää aherrusta" niin välillä voi käyttää aikaansa myös suunnitteluun ja haaveiluun. Kävin hakemassa muutaman värilastun ja toin kotoa tuon vanhan Permantoemali-värikartan, jossa on vanhanajan lattiamaalisävyt. Mallailin lastuja kohteisiinsa. Ja kyllä sieltä taisi ihan sopivat värisävyt löytyä. 

Pesin myös jääkaapin, joten saatiin ruoat kylmään.  Puhelimenkin sai ladattua sisätiloissa. Viimeksi totesimme puhelimemme autolaturin menneen rikki. Ladattiin sitten vanhassa sikalassa puhelimia. Tosin eihän siellä paljon puhelimia tarvitse, kun on paljon muuta tehtävää. Pääsin myös imuroimaan,  kun viimeinkin sähköt toimii. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun jätät viestiä! Tarkistan kuitenkin viestit, joten maltathan odottaa, että ne näkyvät kommenttikentässä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...